ESTE INTERZISĂ FOLOSIREA TELEFONULUI ȊN TIMP CE CONDUCI!

CODUL RUTIER A FOST DIN NOU MODIFICAT

     

       Deşi nu a trecut foarte mult timp de la recenta actualizare, Codul Rutier a fost din nou modificat. Astfel, Guvernul a decis să adopte Ordonanta 11/2019 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, urmând ca prevederile, care reglementează folosirea telefonului mobil sau a altui dispozitiv prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, video, foto în timpul conducerii pe drumurile publice, să intre în vigoare la 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentei ordonanţe, respectiv în octombrie 2019.

       Dintre modificările aduse prin noua reglementare, ne interesează, cu precădere, aspectele cu privire la folosirea telefonului mobil în timpul conducerii pe drumurile publice.

        Astfel, în conformitate cu prevederile art. 36 alin. (3) din OUG 195/2002 (Codul Rutier), în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video.

       În concret, potrivit prevederilor art. 100 alin. (3) lit. h) din OUG 195/2002, constituie contravenţie ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mişcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulaţia vehiculelor.

       De asemenea, constituie contravenţie, în baza art. 101 alin. (1) punctul 19, ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul pentru care nu este prevăzută obligativitatea deţinerii permisului de conducere, aflat în mişcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducătorul acestuia.

       Ȋn principiu, folosirea telefonului mobil în timpul conducerii autoturismului pe drumurile publice va fi sancţionată cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni, respectiv 4 sau 5 puncte-amendă.

        Iar, săvârşirea faptei contravenţionale prezentată mai sus de către o persoană fizică în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul pentru care nu este necesară deţinerea permisului de conducere, se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni, respectiv de la 6 la 8 puncte-amendă.

       În acest sens, arătăm că, potrivit art. 98 alin. (1), amenzile contravenţionale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate.

       Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului, astfel cum rezultă din art. 98 alin. (2).

       Cu toate acestea, prin excepţie, prevederile art. 98 alin. (22) stabilesc că în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2019 un punct-amendă este 145 lei.

       În plus, dispoziţiile art. 108 alin. (1) lit. c) punctul 6 stipulează că săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe lângă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare.

       Aşadar, se vor aplica 4 puncte de penalizare pentru ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mişcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video.

       Mai mult decât atât, dacă în timp ce foloseşte telefonul, conducătorul autoturismului încalcă o altă regulă privind circulaţia vehiculelor pe drumurile publice, va fi sancţionat cu amendă, 4 puncte de penalizare şi, în plus, cu suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 30 zile.

       

Av. Gina Terinte

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one × 2 =

Apasă aici pentru a adăuga propriul text

Apasă aici pentru a adăuga propriul text